Afterburn effect

Afterburn effect

Wat is het afterburn effect?

Je kent hoogstwaarschijnlijk het uitgeputte en verzuurde gevoel dat je hebt na een training (mits je uiteraard alles gegeven hebt). Als je op de juiste manier getraind hebt zul je hier flink last van hebben. Dit gevoel is eigenlijk een positief teken. Het houdt in dat het afterburn effect in werking is gezet. Tijdens het afterburn effect ben je calorieën aan het verbranden bent nadat dat de training al achter de rug is. Onder de experts staat het afterburn effect ook wel bekend als Exercise Post-Oxygen Consumption (EPOC). De reden dat het afterburn effect helpt om meer calorieën te verbranden is als volgt. Een zware workout gooit je lichaam uit zijn standaard routine. Dit is positief, aangezien het erg veel moeite kost voor het lichaam om je lichaam weer in zijn standaard routine te krijgen. Het kost het lichaam zoveel energie dat er tot uren na je training calorieën verbrand worden.

Afterburn effect

Uit onderzoek is gebleken dat het afterburner effect ervoor kan zorgen dat je metabolisme nog 13% hoger kan liggen 3 uur na je workout. Na 16 uur is dit percentage terug gezakt naar 4%.

 

Wat is de beste manier om het afterburn effect te bereiken?

De beste manier om het afterburn effect te creëren is door simpelweg de intensiteit van je training te verhogen. Mocht je een cardio training uitvoeren dan is het beste om er een interval training van te maken. Door te wisselen in tempo zal de intensiteit van de training verhogen.
Als je bezig bent met gewichten kun je het afterburn effect vergroten door het gewicht te verlagen en het aantal herhalingen op te schroeven. Probeer daarnaast ook om de rust tussen de setjes te verkorten.

De onderstaande 5 oefeningen zijn het meest effectief gebleken voor het bereiken van het afterburner effect (Klik op de pijl voor een youtube video met instructie van de oefening):

1. Jump squat

                                                                                                                                                               

2. Touwspringen

                                                                                                                                                               

3. Burpees

4. Sprinten

                                                                                                                                                               

5. Kettlebell swing

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *