Battle rope training, hoe gaat dat in zijn werk?

Battle rope training, hoe gaat dat in zijn werk?

Battle ropes

Ben je op zoek naar een nieuwe trainingsmethodiek waarbij je zowel kracht als uithoudingsvermogen vergroot? Waarschijnlijk is de battle rope workout dan wel iets voor jou.

Wat is het battle rope trainingssysteem?
Bij een battle rope workout maak je gebruik van een lang dik touw dat je ergens aan bevestigd en vervolgens de uiteinden beetpakt met beide handen. Vervolgens gebruik je dan de armen om golvende of draaiende bewegingen in het touw te creëren. Je kunt het trainen met de battle rope het beste omschrijven als een soort van sprintjes trekken, maar dan met de armen. Dit komt omdat je met een set battle rope bewegingen van slechts 20 seconden je hartslag al kunt laten pieken en je de armen al volledig kunt verzuren.

Wie heeft deze trainingsmethodiek bedacht?
Het trainen met de battle rope is ontdekt door een man genaamd John Brookfield. Hij is al vele jaren een bekende in de fitness wereld vanwege zijn vele wereldrecords, waarbij de basis ligt op kracht en uithoudingsvermogen.
één van zijn bekendste records is dat hij 100 decks pokerkaarten in iets meer dan twee minuten in tweeën heeft gescheurd. Om dit te kunnen bereiken trainde hij met de battle rope door de touwen op verschillende manieren en in verschillende richtingen in beweging te brengen. Bij het bedenken van deze trainingsmethodiek heeft John zich laten inspireren door één van de meest krachtige natuurlijke verschijnselen die er bestaat, de orkaan. Bij een orkaan ontstaat alle kracht uit een constante stroom van golven en water. Met behulp van een touw kun je deze flow nabootsen door het touw op en neer te bewegen. John realiseerde zich al snel dat hij hiermee een full body workout kon bereiken.

Wat zijn de voordelen van het trainen met de battle rope?


1. De duur van de training.
Vanaf het eerste moment dat je gaat trainen met de battle rope zul je merken dat het vrij intens is. Dit heeft als voordeel dat je met een training van slechts 20 minuten jezelf al volledig uit kunt putten.

2. Geen zware belasting voor het lichaam.
Ondanks dat het trainen met de battle rope behoorlijk heftig is vormt het dus amper een belasting op je lichaam. Dit komt voornamelijk doordat je bij een battle rope oefening een volledig vrije natuurlijke beweging maakt. Je bent niet gebonden aan de beperkingen van een apparaat. Daarnaast zijn er battle ropes met verschillende soorten gewicht voor elk type sporter. Op deze manier kun je dus rustig beginnen indien je een beginnende sporter bent of last hebt van een blessure.

3. Het is een full body workout.
De battle rope workout is één van de meest effectieve full body workouts die je in een tijdbestek van slechts 20 minuten kunt voltooien. Tijdens de training belast je de benen door je squat houding. Tegelijkertijd gebruik je ook continu je core om het lichaam te stabiliseren tegen de golvende beweging van het touw. Tensolotte worden je armen en schouders ook iedere keer belast op het moment dat jij het touw in beweging brengt.

Battle rope training

4. Snel resultaat.
In het begin zul je even moeten wennen aan de intensiteit van de training, maar de techniek is makkelijk te leren en je zult al snel merken dat je zowel conditioneel en qua kracht snel vooruitgang zult boeken.

5. Je kan overal trainen.
Het enige dat waar je over moet beschikken is een battle rope en een plek (bijvoorbeeld een paal) om deze aan te bevestigen en je kunt direct aan de slag.

De battle rope oefeningen


Hieronder geef ik een overzicht van 4 verschillende basisoefeningen. De meerderheid van de overige oefeningen voor de battle ropes zijn een variant op één van de onderstaande 4 basisoefeningen.

1. Alternative waves

                                                                                                                                                                                                                       

2. Battle rope Crossovers

                                                                                                                                                                                                                       

3. Power slams

                                                                                                                                                                                                                       

4. Arm circles

                                                                                                                                                                                                                       

 
Ben je enthousiast geraakt over de battle rope trainingsmethode, maar beschikt jouw huidige sportschool niet over een battle rope? Dan kun je altijd nog zelf een battle rope aanschaffen. De prijs van een battle rope ligt ongeveer tussen de 100 en 300 euro.
KLIK HIER OM HET HUIDIGE AANBOD VAN BATTLE ROPES TE BEKIJKEN.