Info BCAA supplementen

BCAA info

Wat zijn BCAA?


BCAA is de afkorting van Branched Chain Amino Acids. In het Nederlands betekent het ‘vertakte keten aminozuren’. Met BCAA wordt gedoeld op de aminozuren leucine, isoleucine en valine. De verhoudingen tussen deze aminozuren is normaal gesproken 2:1:1. Leucine, isoleucine en valine zijn alle drie organische verbindingen die niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Om deze reden zijn we genoodzaakt om BCAA op te nemen uit voeding en supplementen. Indien je BCAA puur uit voeding wilt halen zul je je voornamelijk moeten richten op zuivelproducten en rood vlees. In deze producten is de BCAA concentratie het hoogst. BCAA zijn ze ook vaak toegevoegd in sportdranken. De makkelijkste manier om voldoende BCAA binnen te krijgen is door het nemen van supplementen. BCAA zit verwerkt in bijna alle whey eiwit producten en daarnaast kun je ook alleen BCAA in supplementenvorm kopen. Nu vraag jij jezelf natuurlijk af of het handig is om losse BCAA supplementen te kopen als je deze aminozuren ook binnen kunt krijgen via een Whey eiwit product. Dat zal ik verderop in dit artikel beschrijven.

Isoleucine

 

De positieve effecten van BCAA op je trainingsprestaties

1. Insuline
BCAA’s reguleren de productie van insuline. Dit heeft een positief effect op de opname van aminozuren door het spierweefsel en dat zorgt er weer voor dat de afbraak van spierweefsel vertraagt.

2. Anabole werking op spierstofwisseling
Het gebruik van BCAA heeft een anabole werking op de spierstofwisseling. De reden hiervan is dat de snelheid van eiwitopname wordt verhoogd en de snelheid van eiwitafbraak wordt geremd. Uit onderzoek is gebleken dat doelmatige opname van deze aminozuren de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa bevorderen.

3. Immuunsysteem
BCAA’s zijn absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Tekorten aan BCAA’s remmen verschillende aspecten van het immuunsysteem. Voorbeelden van deze aspecten zijn bijvoorbeeld de activiteiten van Natural Killercellen en de celgroei van lymfocyten (lymfocyten in het bijzonder gebruiken veel BCAA’s). Een lymfocyt is een witte bloedcel die zorgt voor je afweersysteem.

4. Voorkoming van spierafbraak tijdens zware inspanning
Indien je lichaam tijdens een zware inspanning een tekort krijgt aan koolhydraten fungeren de BCAA als een alternative energiebron. Doordat het lichaam nu de BCAA gebruikt als energiebron voorkom je dat het lichaam je spiereiwitten als energiebron gaat aanspreken. Hiermee voorkom je dus de afbraak van spiermassa.

5. Vetverbranding
Van twee van de drie BCAA is door onderzoeken aangetoond dat ze de vetverbranding verbeteren.

Leucine: Uit een dierstudie van de Columbia University is gebleken dat Leucine niet alleen de spiergroei stimuleert, maar verhoogt deze aminozuur ook je metabolisme.
Isoleucine: Volgens onderzoekers van de Oita University in Japan verhoogt naast leucine ook Isoleucine de vetverbranding. Uit een test met die gedaan is met muizen bleek dat na het toedienen van Isoleucine door het drinkwater de ‘vetsensor’ PPAR-alpha gestimuleerd werd. Meer PPAR-Alpha resulteert in meer verbranding van vetzuren door cellen. Ook is gebleken dat isoleucinede metabolismeverhogende eiwitten UCP2 en UCP3 activeert.

6. Verminderen van spierpijn
Uit een onderzoek van Engelse wetenschappers is gebleken dat de essentiele aminozuren Leusine, Isoleusine en Valine in de verhoudingen 2:1:1 duidelijk de spierpijn en krachtverlies na een krachttraining verminderen. Dit is getest door een groep van 12 personen op te splitsen in twee groepen waarbij er 6 personen een week lang 20 gram BCAA kregen toegediend en 6 personen een placebo.
Hieruit bleek duidelijk dat de 6 personen die de BCAA kregen toegediend duidelijk minder last hadden van spierpijn en daarnaast gemiddeld 5 a 10% minder krachtverlies.

BCAA

Timing en aanbevolen hoeveelheid van BCAA?


De ideale momenten om BCAA te nemen zijn kort voor en meteen na de training, al is uit onderzoeken gebleken dat de timing van proteïnen minder van belang is dan bij het nemen van koolhydraten. Het is dus zeker niet nodig om z.s.m. na je training naar je sporttas te rennen om je BCAA te nemen.

De aanbevolen hoeveelheid van BCAA ligt ongeveer tussen de 5 en 10 gram voor de training en 5 a 10 gram na de training.

Heb ik een BCAA supplement nodig indien ik ook al whey eiwit product gebruik?


Er zijn aanwijzigingen dat het aminozuur leucine een positief effect heeft op de spiereiwitsynthese bij een inname tot 20 gram. In één schep van een gemiddeld whey eiwit product zit ongeveer 3 gram Leucine. Indien je dus 20 gram Leucine uit je whey eiwit shake zou moeten halen betekent dit dat je ongeveer 7 scheppen whey zou moeten nemen. Het is dus zeker niet onzinnig om een BCAA supplement aan te schaffen naast je whey eiwit product.

 

KLIK HIER VOOR HET AANBOD BCAA SUPPLEMENTEN!