Cafeïne

Het effect van cafeïne op trainingsprestaties

Voor veel mensen is het gebruik van Cafeïne al noodzakelijk om alleen al uit bed te komen. In dit artikel zal ik uitleggen wat het precies is en welke positieve gevolgen het kan hebben op het lichaam en je training. Daarnaast vermeld ik in welke hoeveelheid je Cafeïne het beste kunt gebruiken, wat de schadelijke effecten zijn en tenslotte op welke tijdstippen van de dag je Cafeïne het beste kunt gebruiken.

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is een witte bittere stof. Hij wordt aangetroffen in ongeveer 60 plantensoorten. De belangrijkste bron van Cafeïne is de cacao plant. Cafeïne heeft een stimulerende werking. We krijgen het voornamelijk binnen door het drinken van koffie en thee.

Welke positieve gevolgen heeft Cafeïne voor het lichaam?

Cafeïne is een erg geschikt middel om af te vallen. Het zorgt voor een stijging van je lichaamstemperatuur. Dit zorgt er weer voor dat je metabolisme (stofwisseling) een boost krijgt. Hierdoor zul je dus meer vet verbranden. Het zorgt er tevens voor dat je prestaties zullen verbeteren. Het zorgt zowel bij duursporters als bij krachtsporters voor verbeterde resultaten.

In welke hoeveelheid kan ik Cafeïne het beste gebruiken?

Dit verschilt uiteraard per persoon. Een volwassen persoon kan ongeveer 400 milligram binnen krijgen zonder negatieve effecten. Dit geldt natuurlijk niet als je gevoelig bent voor Cafeïne. Voor de duidelijkheid, er zit ongeveer 100 milligram Cafeïne in een kop koffie.
cafeïne

Zijn er ook schadelijke effecten van Cafeïne?

Als er teveel Cafeïne gebruikt is zou je last kunnen krijgen van de volgende nadelige effecten: duizeligheid, beven, rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.

Op welk tijdstip van de dag kan ik Cafeïne het beste gebruiken?

Het beste moment om Cafeïne te gebruiken is ongeveer een uur voor de inspanning. Het is echter wel dat ieder lichaam weer anders reageert op het gebruik van Cafeïne. Als je er heftig op reageert is het misschien niet handig om het laat op de dag te nemen aangezien je dan (zoals ik hierboven al vermeldde) weleens lastig in slaap zou kunnen komen.