Calisthenics

Calisthenics

Wat is Calisthenics?


Calisthenics is een trainingsmethode waarbij je enkel en alleen gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht. Deze methode is dus voor iedereen toegankelijk. Je hebt voor het uitvoeren van Calisthenics geen geld nodig voor een sportschool abonnement. Je kunt deze vorm van trainen gewoon buiten in het park uitvoeren.

Wat bereik ik met Calisthenics?


Met deze trainingsmethode zul je net andere resultaten bereiken dan een bodybuilder. Calisthenics zal uiteraard (net als bodybuilding) ook zorgen voor een toename van spiermassa en kracht. Daarnaast zorgt Calisthenics echter ook voor een verbeterde mobiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.
Dit zorgt ervoor dat je misschien niet dezelfde hoeveelheid spiermassa zul winnen, maar je vetpercentage zal ongetwijfeld lager zijn en je zult sterker zijn als je de kracht in verhouding ziet tot je lichaamsgewicht.

Hoe begin ik met calisthenics?


Er zijn 4 basis oefeningen die je onder de knie zult moeten krijgen als je wilt beginnen met Calisthenics.
1 push ups (borst)
2 pull ups (rug)
3 squats (benen)
4 sit-ups (buik)
Voor de uitvoering van deze oefeningen kun je kijken op de oefeningen pagina bij de desbetreffende spiergroep. Daarnaast zijn zo goed als alle oefeningen die je onder de ‘Advanced oefeningen’ pagina kunt vinden Calisthenics oefeningen.
De bovenstaande basis oefeningen zijn erg simpel om uit te voeren. Er zijn echter honderden variaties op deze oefeningen die de uitvoering zo goed als onmogelijk maken om uit te voeren voor een onervaren sporter.

Hieronder een aantal voorbeelden van oefeningen: