Info Creatine supplementen

Creatine info

Wat is creatine?


Zelfs al doe je niet aan fitness of bodybuilding, je hebt ongetwijfeld weleens gehoord van het voedingssupplement creatine. Creatine is één van de supplementen waar het meeste onderzoek naar is gedaan. Het is een combinatie van amino zuren (arginine, methionine en glycine) die worden geproduceerd door het lichaam zelf. Creatine is geen steroide, het is een lichaamseigenstof die zich van nature ook in vlees en vis bevindt hetzij in een veel kleinere hoeveelheid als de dosering van een creatine supplement.

Wat doet een creatine supplement dan precies?


Creatine helpt om prestaties te verbeteren. Het zorgt voor uitstellen van vermoeidheid door het transporteren van extra energie richting je cellen. Daarnaast is het ook effectief bij explosieve krachtinspanningen. Bovendien zorgt het ook voor een sneller herstel tussen je setjes in. Tenslotte zorgt creatine er tevens voor dat er meer vocht in de spier terecht komt. Hierdoor zal het spiercelvolume toenemen. Door al deze positieve effecten van creatine zul je in staat zijn om langer en zwaarder te kunnen trainen. Dit zorgt ervoor dat je sneller spieren en uithoudingsvermogen zult ontwikkelen. Deze positieve effecten hebben er aan bijgedragen dat creatine een enorm populair supplement is geworden onder  krachtsporters, bodybuilders en fitness fanaten.

Creatine

Verschillende soorten creatine supplementen


– monohydraat
– ethyl esther
– capsules

Creatine monohydraat is de meest bekende vorm. Het is tevens ook de meest goedkope vorm. Veel gebruikers zijn van mening dat de resultaten van de duurdere soorten over het algemeen niet echter beter zijn dan de resultaten van monohydraat. Met Creatine ethyl esther zou je minder last moeten hebben van de bijwerkingen maagkrampen en vochtvasthouden. Daarnaast zou deze vorm van creatine net als de creatine capsules beter opgenomen worden door de spieren en minder snel afgebroken. Recente studies echter aangetoond dat de opname in de spieren van creatine ethyl ester en capsules niet beter was dan bij mensen die creatine monohydraat gebruikten.

Antwoorden op veel voorkomende vragen over Creatine

Zijn er bijwerkingen die op kunnen treden?
Bij ongeveer 5% van de mensen die creatine gebruikt kan het zorgen voor maagproblemen.

Kun je het beter vermijden indien je droog wilt trainen (meer definitie wilt creëren)?
Ja, dat klopt. Doordat je door creatine vocht gaat vasthouden zal je spiervolume toenemen maw je wordt groter, echter zal het niet ten gunste komen van je definitie. Om deze reden is het ook aan te bevelen om creatine te gebruiken tijdens de herfst en winter. Tegen de tijd dat het zomer is kun je dan weer je definitie tonen op het strand.

Is het schadelijk voor de lever?
Tot nu toe is nog niet uit onderzoeken gebleken dat creatine schadelijke effecten heeft voor de lever (bij gezonde mensen en normaal gebruik). Als je echter een hogere dosering neemt dan vermeld staat op de voorschriften van de verpakking kan het mogelijk wel schade veroorzaken aan de lever en nieren. De lange termijn effecten van hoge inname van creatine zijn helaas nog onvoldoende bekend.

Verlies je al je aangekomen massa weer zodra je er weer mee stopt?
Nee, zodra je stopt met creatine zul je iets in gewicht toenemen aangezien je wat minder vocht zult vasthouden. De spiermassa die tijdens de kuur is opgebouwd zal echter niet verloren gaan, mits je door blijft trainen uiteraard.

Werkt het voor iedereen?
Nee, bij ongeveer 25% van de gebruikers werkt het niet of minder goed. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid creatine die het lichaam zelf al aanmaakt. Er is namelijk een maximum hoeveelheid creatine die het lichaam kan opnemen. Mocht het lichaam deze hoeveelheid zelf al produceren dan heeft het weinig nut om een creatine supplement te gaan gebruiken.

KLIK HIER OM HET AANBOD CREATINE SUPPLEMENTEN TE BEKIJKEN!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *