Cutten

Wat is cutten?

Je hebt genoeg spiermassa en je bent van plan om je vetpercentage omlaag te brengen? Dan is het tijd om te beginnen met cutten. Cutten wordt ook wel droogtrainen genoemd. Wat is cutten precies? Cutten is een periode die je meestal volgt na een periode van bulken. Je past je voeding op zo’n manier aan dat je ongeveer 500 calorieën onder je dagelijkse caloriebehoefte gaat zitten. Hierdoor zal je gewicht afnemen. Dit gewicht zal bestaan uit vetweefsel en spiermassa. De kunst van het cutten is om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk vetweefsel verbrand zonder je spiermassa te verliezen. De cut fase is voor veel mensen een stuk lastiger dan de bulk fase. Wil je namelijk echt goede definitie kunnen tonen dan zul je een heel strak voedingsschema moeten volgen en alle lekkernijen weerstaan. Om dit op te kunnen brengen moet je aardig wat discipline en wilskracht in huis hebben.

Droogtrainen

Hoe werkt cutten?


Zoals ik hierboven al beschreven heb. De basisregel voor cutten is dat je ongeveer 500 calorieën onder je dagelijkse caloriebehoefte gaat zitten. Daarvoor moet je natuurlijk eerst weten wat je persoonlijke caloriebhoefte is. Deze caloriebehoefte kun je uitrekenen via een link op de pagina basiskennis voeding. Nu stel je een voedingsschema samen waarbij je totale calorie inname dus 500 calorieën onder je dagelijkse behoefte komt te liggen en daarnaast zorg je voor een juiste verdeling van de voedingsstoffen ook wel de macro nutriënten ratio genoemd. Tijdens de cut wordt het geadviseerd om de verhoudingen tussen de voedingsstoffen iets aan te passen. Normaal gesproken is de verhouding: 55% koolhydraten 30% Eiwitten en 15% vetten. Tijdens het cutten kun je de verhouding beter houden op: 50% koolhydraten 35% eiwitten en 15% vetten. Dit is echter een richtlijn. Je kan dit nog iets finetunen als je merkt dat een lichte aanpassing op de verdeling voor jou beter werkt. Zoals je ziet neem je tijdens het cutten dus minder koolhydraten en vetten en neemt de hoeveelheid eiwitten toe. Tijdens het cutten zul je namelijk meer eiwitten nodig hebben om je spiermassa te behouden. Ten slotte, zorg dat je de calorie inname over ongeveer 6 a 8 maaltijden per dag verdeeld om je metabolisme(stofwisseling) zoveel mogelijk in gang te blijven houden.

lazar-angelov-aesthetics

Cutten enTraining


Naast je voeding zul je ook enige aanpassingen moeten maken aan je trainingsschema. Je zult uiteraard krachttraining blijven beoefenen alleen stel je de gewichten iets naar beneden bij en gooi je het aantal herhalingen omhoog. Daarnaast zul je ook veel meer cardio moeten gaan doen om je vetverbranding te stimuleren. Cardio kun je op heel veel manieren uitvoeren, zolang je maar zorgt dat je uithoudingsvermogen op de proef gesteld wordt. Een tip is om een vorm van cardio te zoeken die voor jezelf ook leuk is om uit te voeren. Anders is het namelijk erg lastig om iedere training 100% te blijven geven.

Droogtrainen2

Supplementen voor tijdens het cutten


Er zijn een aantal supplementen die erg aanbevolen worden tijdens de cut. De belangrijkste daarvan is de fatburner. Fatburners dragen bij aan het versnellen van de vetverbranding. Ze zorgen ervoor dat uw stofwisseling zult stijgen en dit heeft tot gevolg dat de in het lichaam opgeslagen vetten zullen verbranden. Klik hier voor meer informatie over de verschillende fatburners die er momenteel op de markt zijn.