De beste voeding voor je metabolisme (stofwisseling)

De beste voeding om je metabolisme op gang te houden

De basis om gewichtsverlies te realiseren is natuurlijk het aanpassen van je caloriegebruik en het zorgen van voldoende lichaamsbeweging. Dit zijn echter niet je enige opties. Je kunt namelijk ook nog je metabolisme (stofwisseling) te verhogen. Je metabolisme wordt voornamelijk genetisch bepaald, echter onderzoek heeft uitgewezen dat je metabolisme ook beïnvloed kan worden door bepaalde soorten voeding. In dit artikel zal ik 10 soorten voeding behandelen die je metabolisme stimuleren.

1. Eieren
Eieren zitten boordevol vertakte keten aminozuren die je metabolisme blijven opstoken. Daarnaast zitten eieren vol met proteïnen en Vitamine D.
eieren

 

2. Mager vlees
Mager vlees zit vol met ijzer. IJzer is een type mineraal. Een tekort aan mineralen kan ervoor zorgen dat je metabolisme afneemt. Om deze reden wordt aanbevolen om drie tot vier keer per dag een maaltijd te nemen die rijk is aan ijzer.

rauw vlees

 

3. Water
Zelfs als je ook maar een klein beetje uitgedroogd raakt zal je metabolisme vertragen. Daarom is het verstandig om goed te blijven drinken. Zorg dat de temperatuur van je drinkwater tussen de 10 en 15 graden ligt. Als de temperatuur hoger of lager dan deze bandbreedte ligt zal het langer duren voordat het lichaam het water opneemt.

water

 

4. Chili pepers
Chili pepers bevat Capsaïcine, een chemisch bestandsdeel dat je metabolisme in een hogere versnelling kan zetten. De aanbeveling is om 1 keer per dag een eetlepel vermalen chili pepers toe te voegen aan een maaltijd. Chili pepers zijn ook een rijke bron aan vitamine C.
Chili pepers

 

5. Koffie
Een studie die gepubliceerd is in het blad Physiology & Behavior toonde aan dat het metabolisme van mensen die cafeïne houdende drankjes dronken ongeveer 16% hoger lag dan mensen die geen cafeïne houdende drankjes namen.
Koffie

 

6. Groene thee
Groene thee bevat veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen met een sterke antioxidante werking. De belangrijkste polyfenool in groene thee is EGCG. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze stof een enorme boost geeft aan je metabolisme. Uit deze studies kwam naar voren dat het drinken van groene thee je stofwisseling met ongeveer 4% verhoogd zonder dat het effect heeft op je hartslag.

Groene thee

 

7. Melk
Een recente studie in het tijdschrift American College of Nutrition heeft aangetoond dat het drinken van magere melk na je workout een positief effect heeft op de vetverbranding.

Glas melk

8. Broccoli
Broccoli is een van de meest voedzame soorten groente. Naast dat het je metabolisme stimuleert is het ook rijk aan calcium en zit het boordevol Vitamine C,K & A. Ook is het gevuld met een flinke hoeveelheid antioxidanten.

Broccoli

9. Citrus vruchten
Er is aangetoond dat vruchten zoals grapefruit helpen bij vetverbranding en het stimuleren van je metabolisme. Daarnaast bevatten citrusvruchten enorme hoeveelheden vitamine C en overige gezonde componenten die insuline pieken helpen voorkomen.
Citrusvruchten

 

10. Volkoren producten
Volkoren producten helpen je lichaam om meer vet te verbranden. De reden hiervan is dat het afbreken van het voedsel het lichaam veel energie kost. Daarnaast bevatten volkoren producten veel vitamine B dat ook weer een gunstig effect heeft op je metabolisme. De beste soorten volkoren producten zijn degene die rijk zijn aan vezels. Voorbeelden hiervan zijn bruine rijst en havermout.

Volkoren

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *