Laat spieren sneller herstellen met de foam roller

Foam roller, lees hier wat je er mee kunt doen!

Foam roller voordelen

Wat is een foam roller?

De foam roller is zoals de naam al zegt een rol met een buitenkant van schuim. Men gebruikt de foam roller voor een nieuwe massagetechniek die voorheen alleen gebruikt werd bij professionele athleten.
Met behulp van de foam roller wordt er bij deze massagetechniek druk gecreëerd op de stijve spieren en knopen ( ook wel trigger points genaamd). Als gevolg gaat het bloed beter stromen en kan de spier meer zuurstof opnemen waardoor het lichaam zichzelf sneller kan laten herstellen. Er ontstaat hierdoor een afnamen van de spierspanning en de knopen in de spieren zullen sneller verdwijnen.

Wat zijn de positieve effecten van een foam roller?

Ik zal hier alle positieve effecten van het trainen met de roller voor je op een rij zetten:
– vermindering spierpijn
– vermindering stijfheid van de spieren
– bevordering van de bloedsomloop in de spieren
– voorkomen van blessures
– verwijderen van knopen/triggerpoints
– Verbetering van de flexibiliteit
– Verbetering van de mobiliteit
– Verbetering coördinatie en balans

De basisprincipes van het foam rollen

1. Rol rustig, probeer niet meer dan 2,5 cm per seconden te bewegen.
2. De druk die je uitoefent op de spiergroep die je wilt bereiken moet gematigd zijn. Zorg ervoor dat je niet te weinig of teveel druk zet
3. De druk die je uitoefent moet een klein onaangenaam gevoel veroorzaken. Als dit onaangename gevoel toeneemt weet je dat je een trigger point gevonden hebt.
4. Als je een trigger point gevonden hebt moet je stoppen met rollen en de roller rustig heen en weer schudden gedurende 30 seconden. Gedurende deze 30 seconden zou de knoop op moeten lossen. Is dit niet het geval, probeer dit dan te blijven herhalen totdat de knoop wel verdwijnt.

Op welke momenten kan ik de foam roller het beste gebruiken?

In principe kun je de foam roller gebruiken op de volgende momenten van de dag:
– voor de training
– na de training
– bij het opstaan
– voor het slapen gaan

In de praktijk zul je merken dat je het meeste profijt hebt bij het gebruik voor je training. Indien je erg veel last hebt van stijve spieren kun je dan nog een tweede sessie uitvoeren voordat je gaat slapen. Zo weet je zeker dat je de volgende dag weer met soepele spieren tegemoet zult zien.

Foam roller kopen

Welke oefeningen kan ik allemaal uitvoeren met de foam roller?

Als voorbeeld kun je in de onderstaande video een trainingsroutine vinden met 13 oefeningen die je kunt uitvoeren met de foam roller.

Foam roller workout

                                                                                                                                                                                                                       

Waar moet ik op letten als ik een foam roller wil aanschaffen?

Indien je eigen sportschool niet over een foam roller beschikt of als je graag zelf een foam roller wilt bezitten kun je er natuurlijk altijd één aanschaffen.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf. Let ten eerste op de hardheid van de foam roller. Dit kan per foam roller nogal verschillen. Daarnaast is de duurzaamheid van de roller ook erg belangrijk. Na vele reviews op internet te hebben gelezen zie ik dat de foam rollers van ‘the grid’ erg populair zijn en goed beoordeeld worden door de gebruikers.

Klik hier om het aanbod van Foam roller producten te bekijken!