De glycemische index

De glycemische index

Wat is de glycemische index?
De glycemische index (GI) is een maatgeving waarmee we kunnen aangeven hoe snel je bloedsuikerspiegel (glucosegehalte in het bloed) stijgt na het eten van de desbetreffende koolhydraten. Hoe hoger het glycemische indexcijfer (GI) van een bepaald product hoe sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen. Om deze reden worden producten met een hoge GI ook wel snelle koolhydraten genoemd en producten met een lage GI lanzame koolhydraten. Het wordt aanbevolen om zo min mogelijk koolhydraten te eten met een hoge glycemische index. Indien je toch regelmatig veel calorieën neemt met een hoge GI waarde en daarnaast weinig beweegt is er een grote kans op overgewicht en bovendien kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Als je daarentegen producten eet met een lage GI krijg je een geleidelijke afgifte van glucose aan het lichaam en zal deze volledig omgezet worden in Glycogeen  dat weer dient als brandstof voor het lichaam. Dit heeft tot gevolg dat de opslag van vetten tot een minimum beperkt zal blijven.

Wat is de glycemische lading?
Omdat de glycemische indexwaarde alleen iets zegt over de blootstelling aan 50 gram van een bepaald product wordt in veel gevallen ook gebruik gemaakt van de glycemische last (GL). Deze GL kijkt namelijk ook naar de hoeveelheid koolhydraten in een bepaald product. Deze hoeveelheid wordt dan vervolgend verrekend met de GI. De formule hiervoor is als volgt:
GL=(hoeveelheid koolhydraat in een portie * GI)/100

 glycemische lading.

 

 

In deze LINK zit een PDF met een compleet overzicht van producten en de bijbehorende GI en GL.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *