Supercompensatie

Supercompensatie

Supercompensatie is de sleutel tot het verbeteren van je prestaties. Het is allesbehalve een makkelijke opgave, maar supercompensatie zou je eigenlijk iedere training moeten bereiken!

Wat is supercompensatie?

Tijdens je training ben je in feite bezig om je lichaam uit te putten. Je probeert jezelf honderd procent te geven om een maximaal resultaat te behalen. Als gevolg hiervan is je lichaam na een workout volledig uitgeput. Je energie en kracht is tot het nulpunt gedaald. Na deze zware training volgt de rustperiode. Deze periode is minstens zo belangrijk als de training. Je lichaam zal zich binnen een bepaalde periode herstellen van de training. Het lichaam doet echter meer dan alleen herstellen. Aangezien het lichaam er niet van houdt om in onbalans gebracht te worden zal het zich zelfs sterker maken op de punten waar het tijdens de training in onbalans is gebracht. Hiervoor is echter wel de voorwaarde dat je voeding optimaal is afgesteld en dat je voldoende rust hebt genomen.

Deze aanpassing van het lichaam zal echter niet eeuwig stand houden. Na een bepaalde periode zal het niveau weer terugkeren naar de originele staat. Hoe snel dit gebeurt hangt van de intensiteit van de training af. Voor krachttraining kan dit tussen de 48 en 96 uur zijn. Aangezien ieder lichaam uniek is dien je zelf uit te vinden welke rustperiode voor jou het beste werkt.

supercompensatie

 

In de bovenstaande grafiek zie je duidelijk hoe het principe supercompensatie in zijn werk gaat. Zoals je kunt zien in de grafiek is timing erg belangrijk. Indien je herstel te kort is zullen je prestaties alleen maar verslechteren. De enige indicatie die je hier kunt gebruiken is om in ieder geval niet een spiergroep te pakken waar je nog spierpijn hebt. Spierpijn is een duidelijke indicatie dat je lichaam nog niet hersteld is van je training.
Indien je te lang wacht met de volgende inspanning is de supercompensatie ook weer verloren gegaan. Je lichaam zal op den duur weer langzaam terugzakken naar het niveau van voor je training. Zoek dus uit wat je ideale rustperiode is voor maximale resultaten!