Water drinken tijdens het sporten

Water drinken tijdens het sporten

Het menselijk lichaam bestaat voor 50-65% uit water. Water is op zuurstof na de belangrijkste stof voor je lichaam. Het is essentieel voor vele lichamelijke processen. Water zorgt ervoor dat het lichaam gezuiverd wordt van giftige stoffen en versterk tevens je afweersysteem. Tenslotte helpt het bij het verteren en opnemen van eten en het regelen van onze lichaamstemperatuur.
Het drinken van voldoende water is nog veel belangrijker op het moment dat je zware lichamelijke oefeningen moet voltooien. In dit artikel laat ik zien waarom dit zo is. Ik leg uit wat de ideale hoeveelheid is om te drinken tijdens de training, wat de gevolgen kunnen zijn van een tekort aan waterconsumptie en wat de beste temperatuur is voor drinkwater. In de laatste paragraaf laat ik zien hoe water helpt bij het verliezen van gewicht.

Factoren die de vochtbalans beinvloeden

Op het moment dat jij een zware inspanning levert kun je al gauw 1 a 2 liter vocht per uur verliezen. Dit kan een negatieve vochtbalans tot gevolg hebben. Een negatieve vochtbalans betekent dat de afgifte van water hoger ligt dan de opname. Dit kan een prestatievermindering veroorzaken en kan zelfs bedreigend zijn voor je gezondheid. De volgende lichamelijke problemen kunnen ontstaan:
Verstoorde warmteregulatie, prestatieverlies –> Uitputting, vermoeidheid, Concentratieverlies –> krachtsverlies, kramp –> uitputting, coma.

Zoals je kunt zien is het erg van belang om je vochtbalans op orde te hebben. Er zijn verschillende factoren die je vochtbalans kunnen beïnvloeden:

– Temperatuur
– Luchtvochtigheid
– Luchtstroming
– Lichaamsgewicht
– Vetpercentage
– Inspanningsintensiteit
– Kleding

 

 

De eerste tekenen dat er een negatieve vochtbalans aanwezig is kun je waarnemen door middel van een dorstgevoel. Helaas ben je op dit moment al te laat om prestatievermindering tegen te gaan. Het beste is dus om jezelf aan te leren om het dorstgevoel voor te zijn. Dit doe je door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende vocht in het lichaam beschikbaar is. Om hiervoor te zorgen zul je moeten weten hoeveel water je lichaam precies nodig heeft.

Waterconsumptie tijdens de training

Een mens heeft een waterbehoefte van gemiddeld zo’n 1.5 liter per dag. Indien je sport ligt dit tussen de 2 en 4 liter. Als je langer dan een uur sport zul je de vochtbalans moeten aanvullen. Dit kun je het beste regelmatig blijven doen. Dit is beter dan voor de training een grote hoeveelheid water drinken. Anders gaat het water namelijk klotsen in de maag tijdens het sporten.
Het is aanbevolen om elk kwartier tussen de 150 en 250 ml water te drinken.

water

 

Temperatuur drinkwater

Het wordt afgeraden om tijdens de inspanning ijskoud water te drinken. Dit heeft de volgende redenen. Het drinken van ijskoud water is een aanslag op de maag en kan zelfs leiden tot maagkrampen. Daarnaast zorgt het drinken van ijskoud water dat de lichaamstemperatuur ook zal dalen. Het lichaam zal nu hard moeten werken om de temperatuur weer te laten stijgen en dit kost het lichaam natuurlijk energie. Deze verspilling van energie gaat natuurlijk weer ten koste van de inspanning.

Water en gewichtsverlies

Je hebt ongetwijfeld ooit weleens ergens opgevangen dat het drinken van veel water zou leiden tot gewichtsverlies. Hoe werkt dit dan? Het drinken van veel water zorgt namelijk voor een vol gevoel. Na het drinken van veel water ben je verzadigd, je lichaam krijgt dan een signaal dat je geen honger meer hebt. Hierdoor zul je dus minder gaan eten en dit resulteert dan weer in gewichtsverlies.